IMG_1996

Kolams van Ashti Schuit

In 2015 was er: Een Kolam maken, met Ashti Schuit van Tekenen Natuurlijk 

In Zuid India wordt elke dag door vrouwen, op de vloer voor hun huisdeur, met rijstmeel of stoepkrijt een kolam aangebracht. Het is een bijzondere ervaring te zien hoe vrouwen in kleurige sari’s op hun knieën voor hun huisdeur zitten en rustig en geconcentreerd ingewikkelde patronen op de grond tekenen. Zodra de zon opkomt begint het werk. Zij haalt de kolam van de vorige dag weg met water of een bezem. Vervolgens tekent zij uit de losse hand weer een nieuwe kolam .

Wat is een kolam?

Een kolam is een geometrische tekening met afgeronde hoeken dat om een vast patroon van stippen heen getekend wordt. De traditie wordt al generaties lang van moeder op dochter overgeleverd.

De patronen en tekeningen hebben voor de makers een magische en symbolische betekenis die zijn oorsprong vindt in het filosofische en religieuze gedachtegoed van het Hindoeïsme.

Zo wordt vergankelijkheid gesymboliseerd omdat in de loop van de dag over de kolam wordt heengelopen, hij soms door de regen wordt weggespoeld of weggeblazen door de wind.

Het gebruik van rijstpoeder nodigt vogels en andere kleine beestjes uit er om er van te eten. Dit wordt gezien als een eerbetoon aan onze medeschepselen. Het is een teken dat iedereen, mensen en diertjes welkom zijn in het huis.

De traditie zegt dat een kolam een gesloten vorm moet zijn. Zo krijgen boze geesten niet de kans binnen te dringen in de vorm en daardoor kunnen zij ook de bewoners van het huis geen kwaad berokkenen. Omdat de lijnen nergens beginnen en nergens ophouden is het bovendien een symbool van de eeuwigdurende kosmische cyclus.

Het tekenen van een kolam vergt rust en concentratie. Het vereist dat je met je aandacht volledig in het moment bent. Dat maakt het tot een meditatieve bezigheid. Dit kan je tot steun zijn en troost bieden.

www.ashti.eu

IMG_1995   IMG_1994