IMG_1999

1000 kraanvogels, een japanse legende

In 2015 was er: er is een japanse legende:

 

als je ziek bent en je vouwt

1000 kraanvogels van papier dan zal je beter worden.

het is een meditatieve handeling.

ze geven je troost en maken je sterk.

je kan ze ook voor iemand anders maken.

hem of haar geef je jouw kracht

ik ben ze gaan breien.

ik brei 1000 kraanvogels voor jou

en voor jou en voor jou.

als je er een of meer meeneemt,

heb je een begin.

 

ket van blokland                             zalk, september 2015

IMG_1998  IMG_1997

Ket van Blokland geboren in Gouda (1941), was bijna dertig jaar lerares handvaardigheid. Op de Rietveld Academieafdeling edelsmeden, maakte zij een tijd sieraden. Later boetseerde zij koppen naar model en werkte ook in steen. Jarenlang boeide haar het thema vleugels. Het werk werd groter en vrijer. Ze raakte in de ban van kwetsbare en vergankelijke materialen. Ooit las ze in ‘le Petit Prince’ dat je je lichaam niet kan meenemen als je dood gaat, omdat het te zwaar is‘maar dat is niet erg, want het is maar een boomschors die je achterlaat’. Vanaf dat moment gingen alle boomschorsen mee naar huis. Ode aan het stoffelijke. Hout werd met verband omwikkeld alsof het gewond was en verzorgd moest worden. Goudkleur probeerde het voor de eeuwigheid bewaren. Soms werd het broze in brons gegoten. Steeds ontstaan thema’s die te maken hebben met beperkingen, verlies en verlangen.